[Hlavní strana] [Vyhledávání] [Encyklopedie] [Kontakt] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Ve službě veřejnosti ?



Historie výstavnictví v Ostravě po roce 1989 [ Historie (archivní dokument) ]

Historie výstavnictví v Ostravě po roce 1989

Po roce 1989 nastal ve výstavnictví zásadní zlom. Skončila éra dotovaných výstav se silným ideologickým nábojem. Na trh přichází velké množství soukromých firem a zahraničních subjektů. Firmy se chtějí prezentovat před veřejností a výstavy jsou pro to ideální možností. Přesto první výstavní akce - DOMOV - přišla až v roce 1992. Výstava vyšla vstříc sílící poptávce nově vznikajících firem po vlastní výstavní prezentaci i přání návštěvníků, kteří se seznamovali s novým spotřebním zbožím. Výstava se konala na Černé louce a uspořádala ji firma Výstavy Ostrava. Výstaviště Černou louku v té době spravovala Ostravská obchodní společnost, a.s., jejímž hlavním zaměřením nebylo výstavnictví, ale pronájem prostor v areálu výstaviště.

Rozvoj výstavního průmyslu zažívá nebývalý růst, vzniká nesmírné množství výstavnických agentur, které organizují množství nejrůznějších akcí nejen na klasických výstavištích, ale i v kulturních a sportovních zařízeních, která mají dostatečnou kapacitu kryté plochy. V Ostravě se postupně ustálila tří výstavní centra. Kromě Černé louky je to Palác kultury a sportu Vítkovice a Dům kultury Vítkovice.

Rozvoj výstaviště Černá louka jako bývalého tradičního výstavního centra však neodpovídal požadavkům doby a ani nekorespondoval s rozvojem výstavnictví. Neprofesionální vedení výstaviště a roztříštěná koncepce využití prostor výstavních pavilonů vedly po roce 1990 částečně k jejich prodeji a celkově k značné devastaci celého areálu. Zásadní obrat přichází až v roce 1998, kdy město Ostrava zakládá společnost Ostravské výstavy, a.s. a zároveň začíná aktivně podporovat činnost na výstavišti. Došlo k zastavení devastace areálu, jeho estetizaci a výstavbě nových objektů (Divadlo loutek, Tržnice, parkovací budova, estetizace okolí pavilonů).

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cerna-louka.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 17.01.2004 v 19:00 hodin


Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz