[Hlavní strana] [Vyhledávání] [Encyklopedie] [Kontakt] [Pro registrované]


Návrat na hlavní stranu

Ve službě veřejnosti ?



Základní informace [ Historie (archivní dokument) ]

Panský kopec
Patříte-li mezi milovníky krásné přírody, navštivte obec Bernartice nad Odrou. Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Poodří, nedaleko okresního města Nový Jičín.
Obec byla založena ve 13. stol. Byla vždy převážně zemědělská a svůj vesnický charakter, tvořený udržovanými zemědělskými usedlostmi, si ponechala dodnes.


Překrásný výhled na Moravskou bránu a Oderské vrchy nabízí Panský kopec, krajina v nivě řeky zas louky, tůně, zachovalé lužní lesy a přirozené meandry řeky Odry. Raritou obce je významná technická památka lesní mlýn s úplným mlýnským zařízením včetně činného vodního kola.
Obec a okolí nemusíte poznávat pouze pěšky či na kole, ale i z koňského hřbetu. Také vyznavačům sportovních akcí mají Bernartice co nabídnout. Tradiční turistickou akci jsou Podzimní pohledy na Moravskou bránu. A ti, co se vydávají spíše za kulturou? Ani oni nepřijdou zkrátka. Každoročně jsou v obci pořádány festivaly ochotnického divadla a poslední víkend v květnu se zde koná pouť.

V neposlední řadě jsou Bernartice rodištěm mnoha významných osob. Uveďme alespoň některé z nich: architekt Josef Kittrich, dirigent Ostravského symfonického orchestru Eduard Šimíček, varhaník a dirigent František Šimíček, znamenitý sólový klarinetista Josef Geryk a mnozí další.

K 31. 12. 1999 měla obec Bernartice nad Odrou 792 obyvatel.
domek

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Pavel Náplava (Pavel Náplava - COLOR Studio) org. 56, 31.03.2003 v 09:49 hodin


Copyright 1998-2024 © infoSystem.cz